Top Reviews

Thursday, July 1, 2010

Batman: Arkham Asylum Review

Όταν είχα δει τα teasers, trailers και preview videos του Batman: Arkham Asylum, ένα μόνο πράγμα ήρθε στο μυαλό μου: καλή δουλειά. Και έτσι είναι τελικά καθώς η developer Rocksteady δούλεψε για αρκετό καιρό πάνω στον τίτλο που αποτελεί την καλύτερη, ίσως, μεταφορά ήρωα comic στις οθόνες των υπολογιστών μας. Άλλο πράγμα όμως να βλέπεις videos από ένα game και άλλο να το παίζεις. Για να δούμε, λοιπόν, αν τελικά ο νέος τίτλος της Eidos είναι στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεται.

Το σενάριο του Arkham Asylum έχει πρωταγωνιστή τον Batman (έεεεεελα!), τον Joker, την Harley Quinn, την Poison Ivy, και ορισμένους από τους πιο μισητούς εχθρούς του σκοτεινού ήρωα της DC. Να ξεκαθαρίσουμε κατ' αρχήν πως δεν πρόκειται για μεταφορά του ομώνυμου comic, αλλά υπάρχουν αρκετές αναφορές σε αυτό, όπως η ιστορία του Amadeus Arkham, ιδρυτή του άσυλου, που θα τον ακούσετε να εξιστορεί τα όσα περίεργα συνέβαιναν εκεί, περίπου όπως στο comic. Ο Joker, λοιπόν, αλυσοδεμένος καταφτάνει με το bat-mobile, συνοδεία του ήρωά μας, στο προαναφερθέν άσυλο στα περίχωρα του Gotham City, για να κάνει παρέα στο υπόλοιπο προσωπικό και τους λοιπούς εγκληματίες που έχει στείλει στο παρελθόν ο Batman εκεί. Αυτή τη φορά η σύλληψη του ήταν αρκετά εύκολη, κάτι που κάνει τον σκοτεινό ιππότη να υποψιάζεται για κάποιο σχέδιο του Joker. Φαίνεται πως δεν έχει άδικο, αφού όταν περάσει την είσοδο του ασύλου, ο Joker δραπετεύει μέσα στο ίδιο το άσυλο και ξεκινάει η “ανταρσία”. Κρατούμενοι δραπετεύουν, φύλακες αιχμαλωτίζονται και ο Batman, κάτω από τον έλεγχο του παίχτη, καλείται να συμμαζέψει την κατάσταση μέσα στους στενούς διαδρόμους των κτηρίων του ασύλου, τους αεραγωγούς και τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και να βρει τι σκαρώνει ο Joker, που ενώ θα μπορούσε να “την κάνει με ελαφρά”, παραμένει εσώκλειστος και παίζει παιχνίδια στον “Bats”.

Το σενάριο δείχνει ιδιαίτερα δουλεμένο, όχι τόσο για την καθαυτή πλοκή του, όσο για τα επιμέρους στοιχεία που συγκροτούν το άσυλο, τους κρατουμένους του και το παρελθόν τους, όπως αυτό προβάλλεται σε κάθε δωμάτιο, κελί ή ηχητικό ντοκουμέντο που βρίσκουμε στο διάβα μας. Όλα έχουν φτιαχτεί με αρκετό μεράκι στον τομέα του design και πρόκειται για έναν τίτλο από fans του Batman για fans του Batman. Θα έρθετε σε επαφή με αρκετούς βασικούς “κακούς”, αλλά θα διαβάσετε και θα ακούσετε για άλλους λιγότερο γνωστούς, για το ίδιο το άσυλο, το Gotham, τους συμμάχους του Dark Knight, καθώς και τον ίδιο και τα όσα έχει μέσα στο κεφάλι του, όπως αυτό παρουσιάζεται υπέροχα σε ορισμένα σημεία του gameplay.

Και μιας και ήρθαμε στο θέμα, το B:AA, είναι ένα action beat-em-up game με στοιχεία από stealth. Τι σημαίνει αυτό; Μετακινείστε ελεύθερα στο άσυλο, περιορισμένοι μόνο ως προς την επόμενη αποστολή σας, συναντάτε εχθρούς τους οποίους ξυλοφορτώνετε και επιλύετε μια κατάσταση η οποία αποτελεί συνήθως παγίδα του Joker. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η ωμή και απευθείας βια δεν αποτελεί λύση, καθώς, οι οπλισμένοι από ένα σημείο και έπειτα, αντίπαλοί σας, ορμάνε όλοι μαζί και σας ξεκάνουν σε μηδέν χρόνο. Εκεί λαμβάνει μέρος το stealth που λέγαμε. Μπορείτε να κρεμαστείτε από τα gargoyles στο ταβάνι, να κρυφτείτε πίσω από κουτιά ή εμπόδια, ακόμα και σε αεραγωγούς, ώστε οι αντίπαλοί σας να μην σας δουν και να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο για επίθεση, ήσυχα και νοικοκυρεμένα, από ψηλά ή από πίσω. Σε αυτό βοηθούν και τα εκπληκτικά gadgets που έχετε στην διάθεσή σας, τα οποία όμως αποκτάτε σιγά σιγά και δεν τα έχετε όλα εξ αρχής. Από το απλό batarang, που λειτουργεί σαν μπούμερανγκ (αλλά έχει και άλλες χρήσεις εδώ), μέχρι εκρηκτικό spray, γάντζους, lockpick και φυσικά το detective mode vision που σας επιτρέπει να βλέπετε μέσα από τοίχους και πατώματα μαρκάροντας τους εχθρούς σας. Όριο μόνο η φαντασία του παίχτη, καθώς αυτός καθορίζει τον τρόπο δράσης του. Οι επιλογές είναι πολλές και δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη τού να βάλετε το μυαλό να σκεφτεί πολλούς διασκεδαστικούς τρόπους για να αδειάσετε ένα δωμάτιο γεμάτο με εχθρούς. Το gameplay παίρνει πολλούς πόντους από εδώ, που είναι και από τα βασικότερα στοιχεία που κάνουν το παιχνίδι να ξεχωρίσει από τον σωρό. Να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι παρατηρήθηκαν ορισμένα bugs σε gadgets όπως ο γάτζος, τα οποία εξαλείφονται μετά το πιο πρόσφατο patch.

Κατά τ' άλλα μπορείτε να περιφέρεστε στο συγκρότημα του ασύλου και να ψάχνετε για τους γρίφους που αφήνει πίσω του ο Riddler. Από tapes με ομιλίες “διάσημων” κρατουμένων, μέχρι μικρά ερωτηματικά σε μορφή αγαλματιδίων και κρυμμένα σύμβολα. Αυτό το quest λειτουργεί σαν το adventure στοιχείο του τίτλου και στο τέλος δίνει ένα μικρό δωράκι, αν καταφέρετε και τα βρείτε όλα. Επειδή κάποια από αυτά όμως χρειάζονται όλα τα gadgets υπάρχει περίπτωση να ολοκληρώσετε το game, και να συνεχίσετε μετά να ψάχνετε για τα υπόλοιπα όπως έκανα κι εγώ. Στον αντίποδα αυτού του adventurίστικου τύπου παιχνιδιού, υπάρχουν τα challenges. Δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από ορισμένες περιοχές του παιχνιδιού κλεισμένες, όπου κύματα εχθρών σάς επιτίθενται και εσείς πρέπει να τους κατατροπώσετε πετυχαίνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σκορ, το οποίο στην συνέχεια ανεβαίνει στα leaderboards και μπορείτε να συγκρίνετε με τα αποτελέσματα άλλων παιχτών. Τελικά υπάρχουν πολλοί καμμένοι εκεί έξω (δείτε τα πρώτα νούμερα της λίστας και θα καταλάβετε).

Τα γραφικά είναι πολύ ποιοτικά, λεπτομερή και αρκετά σκοτεινά, δένοντας την ατμόσφαιρα που πρέπει να έχει ένα παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον Batman. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι με διαφορά το καλύτερο κομμάτι του τίτλου. Εξαιρετικά από κάθε άποψη, τόσο στην ποιότητα των textures, όσο και σε σχεδιασμό. Καθώς προχωράτε και ξεκλειδώνετε διάφορα στοιχεία, σας επιτρέπεται η πρόσβαση σε ορισμένα από αυτά τα μοντέλα, από το μενού του παιχνιδιού, και εκεί μπορείτε να θαυμάσετε το μεγαλείο τους. Απλά ρίξτε μια ματιά στην Poison Ivy και τον Scarecrow και θα καταλάβετε τι εννοώ. Το animation στις μάχες δείχνει καλό, όσον αφορά τον Batman, αλλά οι εχθροί που κατατροπώνετε πέφτουν στο έδαφος σχεδόν με τον ίδιο παράξενο τρόπο συνέχεια κάτι που καταντάει κουραστικό, καθώς δεν είναι και τα καλύτερα death animations της πιάτσας. Τα slow motions από την άλλη, μαζί με τους φωτισμούς και την λεπτομέρεια στα textures κάνουν την συνολική γραφική απεικόνιση να δείχνει ολοκληρωμένη και καλοδουλεμένη σε μεγάλο βαθμό.

Το ηχητικό κομμάτι δίνει τα ρέστα του όχι τόσο σε μουσικό επίπεδο, όσο σε αυτό των sfx's και του voice acting. Όλα τα gadgets που χρησιμοποιούμε έχουν άψογο ήχο, το ίδιο και τα εφέ των γροθιών που μοιράζουμε στους εχθρούς μας, αλλά και οποιονδήποτε εκρήξεων και γκρεμισμάτων. Όσο για τις φωνές, Kevin Conroy στο ρόλο του Batman, Mark Hamill (ναι, ο Λουκάς ο Ουρανοπερπατητής) ως Joker και Arleen Sorkin ως Harley Quinn. Τρεις από τις βασικές φωνές του Batman: animated series (που βλέπαμε πιτσιρικάδες στον ANT1), οπότε καταλαβαίνετε περί της ποιότητας του αποτελέσματος. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι λιγότερο γνωστοί, αλλά η δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ καλή. Σε αυτό βέβαια συμβάλει το πολύ καλά γραμμένο σενάριο και οι ειρωνικές ατάκες του Joker που “πειράζουν” τον Batman σε όλη τη διάρκεια (“He may dress like an idiot. He may sound like an idiot. But don't let that fool you... He really is an idiot.").

Σαν τελικό πόρισμα ο υπότιτλος του B:AA, θα μπορούσε να είναι “ποιότητα για fans και όχι μόνο” καθώς σε κάθε σημείο του τίτλου είναι εμφανές ότι έχει πέσει δουλειά. Τα όποια bugs εμφανίζονται, χάνονται με το πρώτο patch, και δεν θα σας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα από εκεί και πέρα. Είναι ένα χαλαρό game, για να περάσει ευχάριστα η ώρα, αλλά μπορεί πανεύκολα να γίνει εθιστικό, λόγω κυρίως του σεναρίου. Όλοι οι φανατικοί του Σκοτεινού Ιππότη, να σπεύσουν αμέσως, το ίδιο και οι fans των δυο τελευταίων ταινιών. Οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα πολύ καλό παιχνίδι με μεγάλη αντοχή στο χρόνο (λόγω των γρίφων και των challenges), ατμοσφαιρικά γραφικά και βαθιά ιστορία και πού ξέρετε, μπορεί με την σειρά σας να λατρέψετε τον Dark Knight, έτσι κι αλλιώς...


Βαθμολογία - 8,6
Γραφικά - 9,1
Ήχος - 8,4
Gameplay - 8,8
Σενάριο/
Ατμόσφαιρα - 8,7




No comments: