Top Reviews

Sunday, November 7, 2010

Alien Swarm Review

 
Τις περισσότερες φορές η δημιουργία ενός καλού game είναι περίπλοκη υπόθεση που απαιτεί χρόνο, χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό. Ένα μεγάλο όνομα στη θέση του Lead Designer, ένας ταλαντούχος Artist και μια ομάδα προγραμματιστών έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα. Πίσω από αυτούς ένας γνωστός publisher και φυσικά το απαραίτητο κεφάλαιο για να στηρίξει το όλο project. Άλλες φορές πάλι απαιτείται μονάχα μεράκι, όρεξη και μια μικρή ομάδα ατόμων που “επικοινωνεί” και λειτουργεί σωστά. Μια τέτοια ομάδα ήταν πριν από μερικά χρόνια η Black Cat Games.

Ξεκίνησε ως ένα ολιγομελές γκρουπ ατόμων που ήθελαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι...unreal.  Πήραν λοιπόν, μέρος στον διαγωνισμό που γίνεται από την Epic Games και ονομάζεται “Make Something Unreal”. Ο διαγωνισμός απαιτεί από τους διαγωνιζόμενους να φτιάξουν ένα παιχνίδι (mod για την ακρίβεια) με την συγκεκριμένη έκδοση της μηχανής. Η ιστορία λοιπόν του Alien Swarm ξεκίνησε κάπως έτσι. Η Black Cat κέρδισε το πρώτο βραβείο και το παιχνίδι της έγινε παγκοσμίως γνωστό. Όσοι έχετε την Editor's Choice έκδοση του Unreal Tournament 2004 (με το συνοδευτικό  δισκάκι), ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τα διαθέσιμα mods και θα δείτε ανάμεσά τους το Alien Swarm στην αρχική του μορφή. Από εκεί και πέρα η Valve ανέλαβε δράση, αφού προσέλαβε την ομάδα των ταλαντούχων developers και τους ζήτησε να ξαναφτιάξουν το παιχνίδι, αυτή τη φορά με την Source Engine. Όπερ και εγένετο... Alien Swarm.

Ξεκινώντας

Η ιστορία που αφηγείται το Alien Swarm υπάρχει ως διακόσμηση, καθώς ούτε κάτι το ιδιαίτερο είναι, ούτε διακατέχεται από πρωτότυπα στοιχεία. Μια ομάδα από πεζοναύτες διαφορετικών ειδικοτήτων, καταφθάνει σε μια απομακρυσμένη αποικία με σκοπό να βρει επιζώντες. Αυτό που συναντάει τελικά η ομάδα είναι ένα σμήνος από αιμοδιψείς εξωγήινους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ξεκοκαλίσουν κάθε εισβολέα, που θέλει να σταματήσει την ανάπτυξή τους στην περιοχή.
Τα turrets είναι απαραίτητα σε ορισμένα επίπεδα
Έχοντας απλώσει τις φωλιές τους,  αφήνουν τα αυγά τους να εκκολάπτονται, μολύνοντας την αποικία. Σκοπός των πεζοναυτών και φυσικά δικός σας, είναι να καταστρέψετε τα αηδιαστικά εξωγήινα πλάσματα, σταματώντας την εξάπλωσή τους. Περνώντας ένα ένα τα οκτώ συνολικά επίπεδα του Jacob's Nest campaign, αναλαμβάνετε μια σειρά από διαφορετικά objectives που σας φέρνουν πιο κοντά στο στόχο σας. Το πρώτο μειονέκτημα του τίτλου είναι πως αποτελείται από ένα και μοναδικό campaign μέχρι στιγμής, επομένως η επανάληψη είναι κάτι που θα πρέπει να αποδεχθείτε. Μέχρι να κυκλοφορήσει νέο campaign πάντως, δεν πρόκειται να μείνετε στο παιχνίδι για πάνω από δυο εβδομάδες, ειδικά αν βαριέστε εύκολα.

Και οι...οχτώ ήταν υπέροχοι
Κατ' αρχήν και πριν περάσουμε στα βασικά, ξεκαθαρίζουμε ότι το Alien Swarm είναι αποκλειστικά διαδικτυακό παιχνίδι. Αυτό φαίνεται και από το κεντρικό μενού, όπου η βασική επιλογή αναγράφει Play Online και πέρα από τα Options και τα Achievements μπορείτε να κάνετε Offline Practice μόνοι σας, κάτι που ενδείκνυται για να μάθετε τα objectives των αποστολών αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Διαλέγοντας την πρώτη επιλογή, δημιουργείτε με άλλους παίχτες ένα group των τεσσάρων ατόμων και ξεχύνεστε στη μάχη. Κάθε παίχτης αναλαμβάνει μια από τις τέσσερις διαθέσιμες θέσεις της ομάδας, επιλέγει το class της επιθυμίας του και τον εξοπλισμό του.
Διαλέξτε προσεκτικά τον χαρακτήρα και τον εξοπλισμό σας
Τα classes που μπορείτε να επιλέξετε είναι Officer, Special Weapons, Medic και Tech. Ο πρώτος είναι ο κατεξοχήν στρατιώτης και ο δεύτερος το βαρύ πυροβολικό. Τα άλλα δυο classes είναι υποστηρικτικά αλλά ιδιαίτερα σημαντικά, με τον γιατρό να χρειάζεται διαρκώς στα μεγάλα επίπεδα δυσκολίας και τον Tech να είναι απαραίτητος σε κάποιες αποστολές, αφού είναι ο μόνος που μπορεί να “χακάρει” ηλεκτρονικά συστήματα. Κάθε class αντιπροσωπεύεται από δυο χαρακτήρες, με καθέναν να διαφέρει από τους άλλους στα στατιστικά. Κάθε χαρακτήρας δίνει έμφαση σε διαφορετικά skills όπως Leadership, Health Bonus, Damage Bonus και Reload Speed Bonus. Μόλις αρχίσετε να νιώθετε άνετα με τον χειρισμό, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά σε αυτά τα στατιστικά, καθώς οι απαιτήσεις κάθε αποστολής είναι διαφορετικές.

Ο τρόπος που λειτουργεί κάθε class στο παιχνίδι είναι ελαφρώς διαφορετικός και ανάλογα την αποστολή, αλλάζει και η χρησιμότητά του. Πολύ απλά ο Medic πρέπει να έχει διαρκώς το νου του στις μπάρες υγείας των συμπαιχτών του και αυτοί με την σειρά τους να τον προστατεύουν, αφού η δύναμη πυρός του είναι αρκετά μικρή. Όσο ο Tech ξεκλειδώνει συστήματα ή πόρτες δεν συμμετέχει στην δράση, αφού ανοίγει ένα παράθυρο στην οθόνη του παίχτη που τον χειρίζεται, με κάποιο απλό minigame προς επίλυση. Την ώρα που το λύνει πρέπει να προστατεύεται από την υπόλοιπη ομάδα, γιατί αν χτυπηθεί η προσπάθειά του διακόπτεται, ευτυχώς χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνησή της. Τέλος αν η αποστολή το επιτρέπει, μπορούν και οι τέσσερις παίχτες να πάρουν τους στρατιώτες (2 Officers και 2 Spec. Weapons) με σκοπό να αλώσουν την πίστα, γεμίζοντάς την με το πράσινο αίμα των σιχαμερών εχθρών. Καλή τακτική όταν αρχίσετε να παίζετε σε γρήγορους ρυθμούς, αλλά στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας χρειάζεται τακτική και όχι...μπράτσα.

Guns & Ammo
Η δράση του παιχνιδιού συνδυάζει με έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο το gameplay του Left 4 Dead με την οπτική τίτλου action top-down (αυτά στα οποία η δράση φαίνεται από ψηλά προς τα κάτω) όπως το αείμνηστο Commando της Capcom (για να μην πω το Asteroids της Atari). Κινείστε με τα WASD πλήκτρα και σημαδεύετε με το ποντίκι. Με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού κλοτσάτε τoυς εχθρούς που σας πλησιάζουν (melee επίθεση) και πατώντας το 1 χρησιμοποιείτε το βοηθητικό αντικείμενο που έχετε επιλέξει. Αυτό μπορεί να είναι από healing pack, μέχρι ασπίδα ή grenades. Φυσικά οι ποσότητες που σας παρέχονται είναι περιορισμένες οπότε προσοχή στη χρήση τους.
Δείγμα των εξαιρετικών χρωματισμών και του φωτισμού
Σε κάθε αποστολή ο ήρωάς σας δύναται να κουβαλήσει δυο όπλα και ένα βοηθητικό αντικείμενο. Τα όπλα στην έναρξη είναι κλειδωμένα και όσο παίζετε και ανεβαίνετε levels ξεκλειδώνουν. Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία από machine guns και rifles, μέχρι grenade launchers και shotguns. Τα turrets που μπορείτε να στήσετε σε όποιο σημείο επιθυμείτε θα αποδειχθούν αρκετά βοηθητικά, σταματώντας τα κύματα αντιπάλων που σας καταδιώκουν, ενώ κάποιες αποστολές δεν τερματίζονται χωρίς αυτά.

Το κακό σε αυτό το σημείο, είναι πως ο περιορισμένος αριθμός των αποστολών θα σας κάνει να "κολλήσετε" σε ορισμένα όπλα από ένα σημείο και μετά. Για παράδειγμα από το επίπεδο που θα ξεκλειδώσετε το φλογοβόλο και έπειτα, ακολουθώντας την τακτική hit & run, απλά θα ολοκληρώνετε τις αποστολές πανεύκολα ακόμα και με τρία άτομα. Κάποια όπλα από την άλλη ενδέχεται να μην τα αγγίξετε καν, λόγω του πολύ αργού reload ή της χαμηλής ζημιάς που προξενούν στους εξωγήινους εχθρούς.

Σφάζοντας εξωγήινους
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του gameplay στο Alien Swarm είναι η ταχύτητα με την οποία εκτελείτε τα objectives της κάθε αποστολής. Αυτά αλλάζουν σε κάθε μια, έτσι κάποιες φορές θα χρειάζεται απλά το άνοιγμα μιας εισόδου ή η ενεργοποίηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ κάποιες άλλες θα πρέπει να αλώσετε ολόκληρη την πίστα για να διαλύσετε τα αυγά των εξωγήινων.  Όσο πιο γρήγορα περάσετε τους στενούς διαδρόμους τόσο καλύτερα.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ξεπαστρεύετε και οποιοδήποτε πλάσμα εμφανίζεται μπροστά σας, αν θέλετε να πετύχετε υψηλό σκορ. Για αυτό απαιτείται πολύ καλή συνεργασία της ομάδας, κάτι που ίσως να είναι πιο δύσκολο απ' ότι ακούγεται, αφού οι παρτίδες δεν χωρίζονται με κάποιον τρόπο, πέρα από το επίπεδο δυσκολίας και όλοι "βράζουν" στο ίδιο καζάνι.
Ψόφα μεγάλο αηδιαστικό σίχαμα!
Από την μια σαν αρχάριοι θα συναντήσετε πολλούς έμπειρους παίχτες που έχουν μάθει απ' έξω κι ανακατωτά το παιχνίδι και τις (scripted) επιθέσεις των aliens. Στην συνέχεια όταν αποκτήσετε κι εσείς εμπειρία, θα πέσουν στο party σας "πρωτάρηδες" που μπορεί να σας καθυστερήσουν, ακόμα και να σας στερήσουν την νίκη, αφού αν δεν φτάσουν όλοι οι εναπομείναντες ζωντανοί παίχτες στο τελικό σημείο συγκέντρωσης, το παιχνίδι δεν τελειώνει. Αν πεθάνουν βέβαια δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, μπορείτε να τελειώσετε την αποστολή μόνοι σας.

Κάτι τέτοιο σίγουρα είναι εύκολο στα μικρά επίπεδα (Easy, Normal), αλλά από το Hard και μετά το παιχνίδι δεν αστειεύεται. Πιθανότατα λόγω της μικρής του διάρκειας, οι προγραμματιστές αποφάσισαν να αυξήσουν την δυσκολία του σε σημείο τέτοιο, που στην αρχή δεν θα μπορείτε να παίξετε ούτε στο Normal,  αν δεν έχει συγκροτηθεί ομάδα που να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Από εκεί και μετά κάθε αποστολή έχει τις απαιτήσεις της σε εξοπλισμό και συνδυασμούς κινήσεων. Μαθαίνετε τι πρέπει να κάνετε και το επαναλαμβάνετε μέχρι να τερματίσετε σε levels ή να βαρεθείτε το συγκεκριμένο επίπεδο δυσκολίας και να περάσετε στο επόμενο.

Μιας  και αναφερθήκαμε στα levels, σημειώστε ότι υπάρχουν 27 διαθέσιμα επίπεδα, με το καθένα να σας ξεκλειδώνει και από ένα διαφορετικό αντικείμενο. Παίρνετε xp σε κάθε αποστολή , ανεξαρτήτως αποτελέσματος, απλά αλλάζει η ποσότητά τους αναλόγως το επίπεδο δυσκολίας και το ποσοστό επιτυχίας σας. Μόλις φτάσετε στο τελευταίο επίπεδο, σας δίνεται η επιλογή για Promotion. Κάνοντας το, επανέρχεστε στο αρχικό επίπεδο, χάνετε οποιαδήποτε όπλα έχουν ξεκλειδωθεί και στην ουσία ξεκινάτε πάλι από την αρχή, με μόνη διαφορά ένα μετάλλιο που εμφανίζεται δίπλα στο όνομά σας από αυτό  το σημείο και μετά. Την επόμενη φορά που θα επαναλάβετε την διαδικασία θα πάρετε ένα άλλο μετάλλιο και ου το καθεξής.

Αν τα μετάλλια δεν σας προτρέπουν να παίξετε πάλι από την αρχή, τότε μπορεί να το κάνουν τα achievements. Καθετί που κάνετε ξεκλειδώνει μια λίστα από 66 συνολικά achievements που αναγράφονται τόσο στην σχετική επιλογή του κεντρικού μενού, όσο και στο Steam Account σας.

Σε πρώτη φάση είναι πολύ καλό να μάθετε απ' έξω τα objectives
και τους χώρους του κάθε επιπέδου
Γραφικά-Ήχος
Η Source Engine την οποία χρησιμοποιεί το παιχνίδι, είναι πολύ ελαφριά και τρέχει αρκετά ομαλά, ενώ οποιαδήποτε κολλήματα παρουσιαστούν οφείλονται πιθανότατα σε lag της σύνδεσης. Οι χώροι είναι όμορφα σχεδιασμένοι, ενώ αίσθηση προκαλούν οι δυναμικοί φωτισμοί, που με την αντίθεση που δημιουργούν στα σκοτεινά δωμάτια, παράγουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα αγωνίας και δράσης. Τα μοντέλα των βασικών χαρακτήρων είναι μάλλον φτωχά σε έμπνευση και σχεδιασμό, αντίθετα με τους εξωγήινους που θα σας βγάζουν διαρκώς μια “σιχαμάρα”, παρότι η ποικιλία τους είναι πολύ μικρή.

Ορισμένα bugs που παρατηρήθηκαν έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό των επιπέδων. Καθώς κινείστε γρήγορα στα δωμάτια, ενδέχεται να κολλήσετε σε ορισμένα σημεία, όπως σκαλιά ή εμπόδια, ενώ μια έκρηξη είναι ικανή να σας πετάξει σε σημείο του επιπέδου τόσο δυσπρόσιτο, που θα αναγκαστείτε να χάσετε για να απεγκλωβιστείτε. Από το Steam μπορείτε να κατεβάσετε και τα modding tools και να επιδοθείτε σε δημιουργικές διεργασίες, κατασκευάζοντας νέο περιεχόμενο. Ήδη κυκλοφορούν αρκετοί χάρτες από άλλους χρήστες τους οποίους μπορείτε να παίξετε ή να ανεβάσετε αντίστοιχα δικό σας υλικό. 

Η μουσική υπόκρουση ταιριάζει απόλυτα στον τύπο του sci-fi τρόμου και δράσης, ενώ ο ρυθμός γίνεται όλο και πιο έντονος όσο προχωράει η αποστολή και το ίδιο το campaign. Τα ηχητικά εφέ τείνουν να γίνονται εκκωφαντικά, καθώς μπλέκονται μεταξύ τους στις συγκρούσεις της ομάδας σας με τα σμήνη των εχθρών. Οι εκρήξεις και οι κραυγές των εξωγήινων στήνουν μια τρομαχτική ατμόσφαιρα δράσης. Λόγω της multiplayer εμπειρίας, προφανώς η προσθήκη μικροφώνου στην συνεννόηση με τους συμπαίχτες όχι μόνο υποστηρίζεται, αλλά  είναι καθοριστικής σημασίας  για την επιτυχία, συν του ότι προσδίδει πολλούς πόντους στην ατμόσφαιρα που θυμίζει κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Τα είδη των εξωγήινων πλασμάτων είναι αρκετά, αλλά ο τρόπος που πεθαίνουν...ένας
Συνοψίζοντας
Το Alien Swarm είναι ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι δράσης, που δεν εντάσσεται σε κάποιο από τα μέχρι τώρα είδη που ξέρετε, τουλάχιστον με την μορφή που τα γνωρίζετε. Συνδυάζει έξυπνα πολλούς τύπους gameplay και είναι ιδανικό για διαδικτυακές μάχες με τους φίλους σας. Είναι δωρεάν και μπορούν να το δοκιμάσουν όλοι ανά πάσα στιγμή, απλά κατεβάζοντας το Steam. Κρίμα που δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους αντιμετωπίσετε, αλλά μονάχα co-op campaign. Όπως και να έχει το ευχάριστο και γρήγορο gameplay του θα σας χαρίσει στιγμές έντασης, οι οποίες δυστυχώς θα κρατήσουν λίγο, λόγω της μικρής του διάρκειας και της αναγκαστικής επαναληψιμότητάς του. Αν στο μέλλον κυκλοφορήσουν και άλλα campaigns τότε ίσως να έχουμε έναν μικρό multiplayer θησαυρό...

Θετικά
- Γρήγορο και απλό gameplay
- Ατμοσφαιρική μουσική και φωτισμοί
- Είναι τζάμπα!

Αρνητικά
- Ένα και μοναδικό campaign προς το παρόν
- Δεν έχει ουσιαστικό single-player mode
- Φτωχό σε σενάριο και περιεχόμενο

Βαθμολογία- 7.4
Γραφικά- 7.5
Ήχος- 7.1
Gameplay- 8.0
Σενάριο- 6.4
Αντοχή- 7.2

No comments: