Top Reviews

Saturday, December 25, 2010

Ghost Pirates of Vooju Island Review

Η Autumn Moon Entertainment, παραγωγός του εξαιρετικού adventure του 2008 A Vampyre Story, συνεχίζει την πολύ καλή της δουλειά με ένα νέο τίτλο εν ονόματι Ghost Pirates of Vooju Island. Όπως αντιλαμβάνεστε και από τον τίτλο, το θέμα με το οποίο καταπιάνεται η εταιρία του Bill Tyler έχει χαρακτήρα πειρατικό. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται για να πετύχει, το Ghost Pirates έχει τα φόντα να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς ο κύριος Tyler ήταν στην βασική ομάδα σχεδιασμού του The Curse of Monkey Island. Αυτό πέρα από θετικό στοιχείο, αυξάνει ταυτόχρονα την καχυποψία με την οποία ενδεχομένως κάποιοι να αντιμετωπίσουν το παιχνίδι, πιστεύοντας ότι κινδυνεύει να αποτελέσει μια κακή αντιγραφή των μοναδικών σε χιούμορ και gameplay παιχνιδιών της LucasArts. 
Η "πληθωρική" Jane Starling ως φάντασμα
 Θέλω να γίνω πειρατής
Η ιστορία εμπλέκει τρεις διαφορετικούς και άκρως αντίθετους χαρακτήρες που βρίσκονται ξαφνικά νεκροί και υπό την επήρεια μιας κατάρας που ενώνει τις τρεις ψυχές τους. Βρίσκονται λοιπόν σε μορφή  φαντασμάτων, εξ ου και ο τίτλος, έτοιμοι να ανακτήσουν τα χαμένα σώματά τους. Ο ιερέας vooju Papa Doc, ο μάγειρας Blue Belly και η πειρατής Jane Starling βρίσκονται αντιμέτωποι με την σατανική Queen Zimbi που έχει συμμαχήσει με τον Captain Greenbeard και έχει στήσει μια μεγάλη συνωμοσία. Ακολουθείτε την άσπονδη παρέα σε μια χιουμοριστική περιπέτεια γεμάτη ζόμπι, μεθυσμένους πειρατές και γοργόνες, ενώ προσπαθεί να σταματήσει τα σχέδια της Queen Zimbi.

Το σενάριο αποδίδεται με αρκετά όμορφο τρόπο και παρά την κεντρική ιδέα που έχει να κάνει με μια πειρατική ιστορία, δε φαίνεται να έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα Monkey Islands. Υπάρχουν πρωτότυπες προσθήκες και από άλλους πολιτισμούς όπως οι Ίνκα που εμπλουτίζουν και δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην ιστορία.  Από εκεί και πέρα υπάρχουν  ορισμένα καλά κρυμμένα σημεία που μόνο έπειτα από δεύτερη σκέψη μπορεί κάποιος να συνδυάσει με την γνωστή σειρά. Αν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί δε, υπάρχουν αναφορές και Easter Eggs που σχετίζονται με αυτή.
Vooju χωρίς χύτρα στον ατμό γίνεται?
Χειρισμός-δράση
Ο χειρισμός, όπως και σε κάθε point & click adventure, γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με το ποντίκι. Κάνοντας κλικ οπουδήποτε ο χαρακτήρας κινείται προς αυτό το σημείο. Όταν υπάρχει κάποιου είδους δράση ο κέρσορας φωτίζεται. Σε αυτά τα σημεία απλά κρατάτε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, ώστε να εμφανιστεί το σχετικό εικονίδιο με την νεκροκεφαλή, μέσω της οποίας σας δίνονται τρεις πιθανές επιλογές. Διαλέγοντας το εικονίδιο του χεριού μπορείτε να αγγίξτε, να σηκώσετε ή  να μετακινήσετε κάποιο αντικείμενο. Με τα μάτια εξετάζετε το περιβάλλον , παίρνοντας μια πιο σαφή περιγραφή των όσων βλέπετε και τέλος με το στόμα μιλάτε σε άλλους χαρακτήρες ή ορισμένες φορές τρώτε και πίνετε.

Επιπλέον κάνοντας δεξί κλικ εμφανίζεται το inventory με όλα τα αντικείμενα που έχετε μαζέψει. Επειδή όμως οι χαρακτήρες σας είναι φαντάσματα δεν έχουν την δυνατότητα να μαζεύουν όλα πράγματα στις τσέπες τους -εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις- επομένως εμφανίζονται οι ιδέες των αντικειμένων και όχι τα αντικείμενα καθαυτά. Παρόμοιο σύστημα υπήρχε και στο A Vampyre Story με  τις “ιδέες” αντικειμένων να ξεχωρίζουν από τα κανονικά αντικείμενα με ένα μπλε χρώμα.
Οι τρεις πρωταγωνιστές στα αληθινά τους σώματα
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που παρουσιάζει το gameplay, είναι η ύπαρξη τριών χαρακτήρων και ο συνδυασμός των πράξεών τους, για να φέρετε εις πέρας την περιπέτεια, κάτι που έχει παρατηρηθεί και παλαιότερα σε adventures όπως το Schizm. Ανά πάσα στιγμή λοιπόν, μπορείτε μέσα από το inventory να αποκτήσετε πρόσβαση σε οποιονδήποτε από τους τρεις ήρωες κάνοντας κλικ στο πορτραίτο του. Άμεσα μεταφέρεστε στο σημείο που τον είχατε αφήσει πρωτύτερα. Όταν ολοκληρωθούν οι δράσεις κάποιου χαρακτήρα για το συγκεκριμένο κεφάλαιο, χάνετε τον έλεγχό του,  μέχρι να ολοκληρώσετε τις ενέργειες που απαιτούνται με τους άλλους χαρακτήρες.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ήρωες παρέχουν βοήθεια με την μορφή συμβουλών για κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται στο inventory, πάντα σε σχέση με τις ικανότητές τους. Έτσι για οτιδήποτε έχει να κάνει με vooju απλά ρίχνετε το σχετικό αντικείμενο στο πορτραίτο του Papa Doc και ακούτε το σχόλιό του που θα σας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Αντίστοιχα για οτιδήποτε φαγώσιμο απευθύνεστε στον Blue Belly, ενώ η Jane Starling είναι ειδική σε ότι αφορά τις αποδράσεις.

Οι γρίφοι είναι αρκετά λογικοί και περιέχουν και αυτοί με την σειρά τους χιούμορ, δένοντας όμορφα με την ιστορία. Οι συνδυασμοί των αντικειμένων που καλείστε να κάνετε βασίζονται λιγότερο στη λογική και περισσότερο στην φαντασία. Ορισμένα από τα αντικείμενα είναι αστεία από μόνα τους. Puzzles ως επί το πλείστον υπάρχουν αρκετά  λίγα και δεν πρόκειται να σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα. Τα σημεία που υπάρχουν διάλογοι  μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ δεν προσδίδουν κάτι στο gameplay αφού βρίσκονται εκεί μόνο για να προωθήσουν το σενάριο και δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επιλογές ή η σειρά με την οποία κάνετε τις ερωτήσεις σας.
Ο χάρτης του παιχνιδιού, που θυμίζει κομματάκι την... Tri-Island Area
Μπάζουμε νερά, καπετάνιε...
Δυστυχώς το Ghost Pirates έχει ορισμένα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την διασκέδασή σας και να σας προτρέψουν από το να απολαύσετε το παιχνίδι, ακόμα και να το παίξετε. Έχουν σημειωθεί αρκετά crashes που ξεκινάνε πριν καν μπείτε στο παιχνίδι, το οποίο αρνείται πεισματικά να εκκινήσει. Σε άλλες περιπτώσεις ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα saves, αφού αν επιχειρήσετε να φορτώσετε ένα σωσμένο σημείο, θα βρεθείτε ξαφνικά στο desktop των Windows. Αυτό συμβαίνει διότι τα saves κρατάνε την ημερομηνία και την ώρα που πραγματοποιήθηκαν. Το πρόβλημα είναι πως σε ορισμένες εκδόσεις το παιχνίδι δεν υποστηρίζει άλλη γλώσσα πέρα από τα αγγλικά, με αποτέλεσμα crashes στο desktop. Αν αλλάξετε τα regional settings των Windows το πρόβλημα ευτυχώς διορθώνεται.

Τέλος ενδέχεται να παρατηρήσετε κολλήματα στο παιχνίδι τα οποία προέρχονται από προγράμματα που τρέχουν από πίσω, όπως antiviruses ή firewalls. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε αυτό σε παιχνίδι ή  software γενικότερα, αλλά πλέον αποτελεί πρόβλημα που έχουμε να δούμε στα PC μας για πάρα πολλά χρόνια, αφού τόσο οι εταιρίες που φτιάχνουν software, όσο και οι game developers έχουν προσαρμόσει τα προϊόντα τους ώστε να λειτουργούν άψογα ταυτόχρονα με άλλα. Οπισθοδρομικό λάθος, ένδειξη της χαμηλής παραγωγής και του λειψού testing.
Μια διαφορετική εκδοχή του τρομαχτικού Leviathan. Αυτός είναι ο Levi!
Γραφικά-Ήχος
Η γραφική απεικόνιση του Ghost Pirates είναι παρόμοια με αυτήν του A Vampyre Story. Οι χαρακτήρες και τα χρήσιμα αντικείμενα είναι τρισδιάστατα ενώ τα backgrounds στα οποία εμφανίζονται και το inventory είναι στατικά και δισδιάστατα. Ο συνολικός σχεδιασμός ακολουθεί ένα καρτουνίστικο στυλ, ενώ τα χρώματα είναι αρκετά έντονα.

Τα μοντέλα των χαρακτήρων παρότι είναι έξυπνα σχεδιασμένα, χάνουν την ποιότητά τους στα cutscenes που υπάρχουν αρκετά κοντινά πλάνα. Από κοντά τα σφάλματα στα γραφικά και το lip-synch φαίνονται ακόμα πιο ενοχλητικά. Οι εικόνες που βρίσκονται στο φόντο πέρα από την πανέμορφη απόδοσή τους έχουν αρκετά “φλύαρο” σχεδιασμό, κάτι που σημαίνει ότι θα ψάχνετε για στοιχεία ακόμα και στις γωνίες της οθόνης σας.

Η απόδοση είναι ομαλή, αφού οι απαιτήσεις είναι αρκετά μικρές. Μικρή αισθητική διαφορά παρουσιάζουν οι δυο επιλογές της αναλογίας της εικόνας που είναι 16:10 και 4:3. Η μια εμφανίζει μαύρα πλαίσια στο πάνω και στο κάτω μέρος της οθόνης και  η  δεύτερη “κόβει” λίγο από το φόντο, αναγκάζοντάς σας να κινηθείτε στις άκρες της οθόνης για να εντοπίσετε όλες τις διαθέσιμες δράσεις. Η τελική επιλογή είναι καθαρά θέμα γούστου.

Η μουσική αλλάζει αναλόγως με το μέρος και ακολουθεί θέματα που σχετίζονται με την εποχή. Οι ομιλίες είναι καλοδουλεμένες όπως και οι ευφυέστατοι διάλογοι, αλλά το lip-synch δεν φαίνεται να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Αυτό είναι και το μόνο μειονέκτημα του παιχνιδιού που ουσιαστικά χαλάει την ομαλή αφήγηση και σας βγάζει από το ατμοσφαιρικό κλίμα. Η φωνές έχουν έντονες εκφράσεις και προφορές, προσδίδοντας αρκετούς πόντους στον παράγοντα χιούμορ, αλλά αυτό είναι εμφανές περισσότερο στους κεντρικούς ήρωες και όχι στους...κομπάρσους.
Μέχρι και με τους Ίνκας εμπλέκεται το story
Πειρατής στη θέση του πειρατή
Εκ πρώτης όψεως το Ghost Pirates of Vooju Island φαίνεται να θέλει να κλέψει λίγη από την λάμψη του Guybrush  Threepwood και του LeChuck. Παίζοντάς το κάποιος ανακαλύπτει ότι τελικά μόνο το θέμα παραμένει κοινό, αφού πρόκειται για πειρατικά χιουμοριστικά adventure games. Από εκεί και πέρα το σενάριο κινείται σε διαφορετικά επίπεδα και η δράση είναι αρκετά πιο απλή από τα Monkey Islands. Αν είστε fans του είδους δείτε το οπωσδήποτε. Αν είστε λάτρεις των παιχνιδιών της LucasArts μη διστάσετε πιστεύοντας σε κακή αντιγραφή, θα κάνετε μεγάλο λάθος.


Θετικά
-  Τρεις διαφορετικοί ήρωες
- Το... μεράκι του Bill Tyler
- Χιουμοριστικό ύφος
- Όμορφα backgrounds

Αρνητικά
- Ανύπαρκτο lip sync
-  Μεγάλα loading times μεταξύ των χώρων
- Οι διάλογοι δεν έχουν ιδιαίτερη λειτουργία
- Ορισμένα πολύ ενοχλητικά bugs

Βαθμολογία- 7.0
Γραφικά- 7.0
Ήχος- 6.7
Gameplay- 7.1
Σενάριο- 7.6
Αντοχή- 6.4


No comments: