Top Reviews

Tuesday, December 28, 2010

GameOn 2.0 Review

Από τις 16 Δεκεμβρίου, μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου διεξάγεται στους χώρους της Τεχνόπολης στο Γκάζι το GameOn 2.0. Πρόκειται για μια έκθεση video games που επιχειρεί να κάνει μια αναδρομή στην ιστορία τους, να μας παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο όλα ξεκίνησαν και να καταλήξει σε σύγχρονες τεχνολογίες και εξελιγμένους τρόπους gaming, αφού παρουσιάσει τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του είδους. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε τέσσερις διαφορετικούς, ιδιαιτέρως διαμορφωμένους χώρους με αρκετή άπλα για να δοκιμάσετε με τα ίδια σας τα χέρια τα εκθέματα.
Top-down Shooters FTW!
Θεματικές ενότητες
Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στα πρώιμα video games και κυριότερα στα arcades, με την μορφή που αυτά είχαν πριν φτάσουν από τα πανεπιστήμια, στα μαγαζιά διασκέδασης και τελικά, στο σαλόνι μας. Από το Space Invaders μέχρι το SpaceWar και το διάσημο Pong, θα ταξιδέψετε στην λίθινη εποχή των games, με μοναδικό παράπονο το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά δεν λειτουργούσαν επαρκώς ή καθόλου. Αξίζει παρόλα αυτά και μόνο η ιδέα ότι βρίσκονται μπροστά σας.
Το Famicom σε όλο του το μεγαλείο
Στην δεύτερη ενότητα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά όλες τις κονσόλες που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά ανά τον κόσμο σε μια σύντομη αναδρομή, ενώ αρκετές από αυτές είναι playable με έναν ή περισσότερους τίτλους. Από το Magnavox Odyssey και το Atari, μέχρι τα σημερινά PS3 και Xbox360 μπορείτε να περάσετε ένα χεράκι από όλα τα διάσημα χειριστήρια. Fighting games, racing και πολλά top-down shooters σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε μια από τις αρχικές εκδόσεις του ιαπωνικού Famicom (NES για εμάς), ενώ παραφωνία ήταν τα φλιπεράκια που βρίσκονταν παράταιρα σε μια γωνιά, που όσο και αν τα συμπαθώ/λατρεύω, έμοιαζαν παραπεταμένα σαν να μην είχαν που να τα βάλουν.
Παραταγμένα χειριστήρια... για τα χεράκια σας μόνο
Περνώντας στην τρίτη αίθουσα μια φράση έρχεται απευθείας στο μυαλό: “Ουφάδικο”. Τα λεγόμενα “μπλιμπλίκια” είχαν κάνει κατάληψη σε αυτό το χώρο. Από single player μέχρι και για δυο παίχτες, μας δόθηκε η δυνατότητα να παίξουμε Pacman, King Kong και φυσικά το ανεπανάληπτου gameplay Missile Command, με την τεράστια trackball για χειριστήριο. Μικρό κομμάτι σε έκταση, αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον και αυτό που μας έκανε να κολλήσουμε για ώρα.
Μερικά "γέρικα" και σπάνια εξώφυλλα γνωστών τίτλων
Στο δεύτερο μέρος αυτής της αίθουσας συναντήσαμε κονσόλες νεότερης γενιάς όπως το Wii και PC games, τα οποία στάθηκαν κυρίως σε ανεξάρτητες παραγωγές, αρκετά συνοπτικά δυστυχώς. Στο τρίτο μέρος του χώρου μπορείτε να δείτε πολύ σημαντικά εκθέματα που έχουν να κάνουν με behind-the-scenes υλικό. Artwok, σχεδιασμός ηρώων και concept art από αρκετούς σημαντικούς τίτλους, τυχαία (πιθανότατα) επιλεγμένα διακοσμούν τους τοίχους μέχρι το ταβάνι. Καταλαβαίνει κάποιος προφανώς τον λόγο ύπαρξης του World of Warcraft σε αυτό το σημείο, ακόμα και την σημαντικότητα της ύπαρξης του Mario. Αυτό που αδυνατούσα να αντιληφθώ ήταν η σημασία παρουσίασης της δημιουργικής διεργασίας τίτλων όπως το Sims, το PaRappa the Rapper και του νεότατου Uncharted 2 που είναι πανεύκολο να βρει κάποιος ψάχνοντας στο internet. Θα μπορούσαν  να είχαν επιλεγεί πιο “ψαγμένοι” σχεδιαστικά τίτλοι.
Waka-waka, waka-waka
Στο τελευταίο κομμάτι της έκθεσης μπορείτε να βρείτε αρκετά καλούδια που έχουν να κάνουν με σύγχρονες μορφές gaming. Τρισδιάστατες οθόνες, τιμονιέρες, Guitar Hero, DJ Hero, τριπλή πανοραμική οθόνη, Virtual Reality, Kinect, Move, Ride, Lanάκι και Console Multiplayer είναι μερικά μόνο από τα όσα θα συναντήσετε. Απίστευτα εντυπωσιακό ήταν το πιλοτήριο του Steel Battalion, ενώ υπήρχε και μια σύντομη αναδρομή σε hanhelds από την εποχή των υγρών κρυστάλλων, μέχρι το PSP.
Ένα μέρος από τα artworks. Στο θόλο υπήρχαν
συλλεκτικές εκδόσεις και αντικείμενα από νέους τίτλους.
Χαμένοι στη...μετάφραση
Σε αυτό το σημείο είναι καλό να αναφέρουμε την ύπαρξη μικρών κειμένων σε μορφή αφισών, που λειτουργούν υποστηρικτικά προς τα εκθέματα. Το κείμενο είναι παρμένο από την αγγλική έκδοση, καθώς η έκθεση γυρίζει ανά τον κόσμο και το περιεχόμενό του είναι αρκετά ενημερωμένο και εποικοδομητικό. Το πρόβλημα είναι πως οι Έλληνες υπεύθυνοι της έκθεσης δεν έκαναν τον κόπο να μεταφράσουν τα κείμενα, απλά τα “πέταξαν” copy-paste στη Systran και τύπωσαν αυτό που βγήκε. Αποτέλεσμα τα κείμενα να μην διαβάζονται, σπάνια να βγαίνει νόημα, ενώ αν ενδιαφέρεται κάποιος πραγματικά, στο τέλος ταλαιπωρείται και απογοητεύεται. Ειλικρινά σε κάποια σημεία φαίνεται ότι τα έχει γράψει ο Hulk (Hulk σπάσει, Hulk καταστρέψει) ενώ αλλού το αποτέλεσμα είναι τόσο πρόχειρο που είναι τραγελαφικό (“Uncharted: Fortune του Drake”). Το λιγότερο απαράδεκτο, ειδικά με τέτοιο εισιτήριο (14 euros) έπρεπε το αποτέλεσμα να είναι αρκετά ανώτερο. 
Ξέρατε ότι το Sega Saturn υποστήριζε μέχρι και 10 παίχτες multiplayer.
Συνοψίζοντας
Σε γενικές γραμμές το GameOn δίνει την εντύπωση μιας πολύ μεγάλης συλλογής που κάποιος επέλεξε να παρουσιάσει στο κοινό που δεν πρόλαβε ή μπόρεσε να δει στα έτη κυκλοφορίας των εκθεμάτων. Προσπαθεί να βάλει μια νότα “μαθήματος ιστορίας” αλλά κυριολεκτικά... χάνεται στη μετάφραση. Αν σας ενδιαφέρει να πιάσετε στα χέρια σας κονσόλες που βλέπατε στο GamePro όταν ήσαστε πιτσιρίκια ή αν δεν προλάβατε ποτέ τα “Ουφάδικα”, το Γκάζι είναι για σας είναι απαραίτητος προορισμός. Αν ψήνεστε να χαθείτε σε ένα χώρο γεμάτο video games κάθε δεκαετίας για κανένα τρίωρο, επίσης αξίζει, αλλά σκεφτείτε ξανά και την τιμή εισόδου.  Όσοι περιμένετε μια εκπαιδευτική ιστορική αναδρομή, πηγαίνετε καλύτερα στις 45Μοίρες: είναι δίπλα και παίζει κλασσική rock όλο το βράδυ.
Το Gran Turismo 3D δε μας έπεισε ιδιαίτερα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, το ωράριο και τα εισητήρια μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της έκθεσης http://www.game-on.com.gr/

No comments: