Top Reviews

Tuesday, June 19, 2012

E3 2012 Review


Έπειτα από μια συνετή και υπομονετική μελέτη της E3 2012, τα αρχαία πνεύματα του κακού αποφάσισαν να συμμαζέψουν τις σκέψεις τους και να τις εναποθέσουν μαζί με συνοδευτικά trailers από τους επικείμενους για κυκλοφορία τίτλους.

Εντυπωσιακή εν μέρη η φετινή E3, λιτή και απέριττη, με ελάχιστες εκπλήξεις από την άλλη. Για το PC gaming συγκεκριμένα τα νέα είναι λίγα και φυσικά αφορούν περισσότερο καινούργιους τίτλους, για τους οποίους είχαμε λίγα στοιχεία και περιμέναμε να ακούσουμε περισσότερα. Είναι προφανές ότι η έκθεση έχει και πάλι “κονσολικές” τάσεις, με έμφαση φυσικά σε νέο hardware. Μπόλικες συνεντεύξεις, ακόμα περισσότερα game trailers και νέες τεχνολογίες, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Convention Center του Los Angeles.

Microsoft Conference
Πρώτο, αλλά όχι καλύτερο το Call of Duty Black Ops 2 έδωσε το “blockbusterίστικο” παρόν με το πρώτο του gameplay video, έστω και σε Xbox 360. Η δράση φυσικά καταιγιστική με έμφαση στις εναέριες μονομαχίες και με μπόλικα νέα όπλα, οχήματα και λοιπά εργαλεία του πολέμου. Το campaign-rollercoaster πιθανότατα για άλλη μια φορά θα λειτουργεί ως στοιχείο εντυπωσιασμού καθαρά και το βάρος φυσικά, θα δοθεί στο multiplayer.


Το επίσης νεοεμφανιζόμενο gameplay trailer του rebooted Tomb Raider, είναι πολλά υποσχόμενο με ομαλή δράση παράπλευρων κυρίως επιθέσεων και όχι ωμού και άμυαλου “γιουρουσιού”. Η πλήρης εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και η πιο γήινη ηρωίδα το αποκολλούν από τους υπόλοιπους τίτλους του franchise. Ίσως να υπάρχει κάποια ομάδα από developers εκεί έξω που να μπορεί να δώσει στη Lara μια υπόσταση με κατιτίς παραπάνω από το “boobies on legs with twin pistols”... Σαφέστατα βελτιωμένο σε σχέση με τους προκατόχους, αν και πολλοί έσπευσαν να το παρομοιάσουν με την σειρά Uncharted. Όσο καλό και αν φαίνεται πάντως, έχει κάτι λιγότερο από ένα χρόνο development μπροστά του, οπότε μαζέψτε τα σάλια σας προς το παρόν.


Ο Sam Fisher επανέρχεται στο προσκήνιο με το Splinter Cell: Blacklist, που τον τοποθετεί στα σύνορα Ιράν-Ιράκ. Το σκηνικό σαφέστατα πιο άγριο και πολεμικό. Παρόλα αυτά το sneaky στυλ χειρισμού και προσέγγισης παραμένει και μάλιστα φτάνει σε νέα επίπεδα. Highlight αποτελεί η σχετική σκηνή που παρουσιάζει τον Sam κρυμμένο πίσω από ένα τοίχο και ξαφνικά να ξεκινάει ένα μπαράζ επιθέσεων, εκμεταλλευόμενος την κάλυψη που του προσφέρει το περιβάλλον, ξεπαστρεύοντας πέντε αντιπάλους συνεχόμενα με διαφορετικό τρόπο τον καθένα και φυσικά...αθόρυβα! Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι θα περιλαμβάνει και co-op mode, όπως συνέβαινε και με το Conviction.


Με σπαστή εγγλέζικη προφορά, οι Ιάπωνες δημιουργοί του Resident Evil 6, μας έδωσαν μια πρώτη γεύση από τον αναμενόμενο (μέχρι τώρα) τίτλο. Πλέον, το Resident Evil δείχνει να έχει χάσει πολλά από την αίγλη του παρελθόντος και στη συγκεκριμένη έκθεση ήταν, ίσως, ο πιο απογοητευτικός τίτλος. Η αλήθεια είναι πως η σειρά χρειάζεται κάτι ριζοσπαστικό για να κερδίσει καινούργιο κοινό που να μην βρίσκεται ήδη στον κύκλο της fanbase του. Η εξέλιξη του gameplay δεν είχε κάτι το διαφορετικό και έδινε έμφαση περισσότερο στο κομμάτι του action. Από την άλλη βέβαια, διαθέτει πάντα ως δεδομένα την ποιότητα των cutscenes και τους παλιούς χαρακτήρες μέσα σε ένα μάλλον ενδιαφέρον σενάριο, όσο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια, έπειτα από πέντε τίτλους.


Οι παραπάνω τίτλοι παρότι παρουσιάστηκαν στο press conference της Microsoft, άρα αφορούν το Xbox 360, θα κυκλοφορήσουν προφανώς και για PC.

EA: still in the game!
Περνώντας στην συνέντευξη τύπου της EA, έχουμε να κάνουμε με τίτλους πρώτης γραμμής, κοινώς blockbusters. Για το Origin πάντως ούτε απλή αναφορά δεν έγινε. Ίσως να φοβήθηκαν τις “γιούχες” βέβαια, με τα ευτράπελα που γίνονται συνεχώς και καταγράφονται στα forums της.

Με τρία διαφορετικά FPSs να γεμίζουν την παρουσίαση, ένας λάτρης του είδους δε θα μπορούσε να ζητήσει τίποτα λιγότερο. Medal of Honor: Warfighter, Battlefield: Premium και Crysis 3. Το πρώτο θα προσπαθήσει να σώσει τα όσα έχασε ο προκάτοχός του. Από τη μια αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο στα CoD, από την άλλη μικρές προσθήκες που θυμίζουν... Rainbow Six, όπως ο τρόπος επιλογής της εισβολής που θα κάνει η ομάδα σας σε ένα δωμάτιο, ίσως να του δώσουν ξανά τον δικό του χαρακτήρα. 


Για το Battlefield 3, πέρα από την αναγνώριση της επιτυχίας του, οι υπεύθυνοι της EA ανακοίνωσαν μια σειρά από expansions, που θα δώσουν σίγουρα πολλές περισσότερες ώρες απόλαυσης στους απανταχού hardcoράδες του game. Δεν ειπώθηκαν πολλά, αλλά μετά από τα νέα οχήματα, ως πιο δελεαστικό επιλέγουμε το κομμάτι του multiplayer που περιλαμβάνει μηχανές τύπου cross με δυο αναβάτες. Φήμες αναφέρουν ότι την έμπνευση για το συγκεκριμένο mode έδωσε η “δική” μας ομάδα ΔΙΑΣ!


Το Crysis 3 όπως και το Dead Space 3, διαθέτουν κάποιες ελάχιστες προσθήκες σε ορισμένους τομείς, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυκλοφορία τους σε σχέση με τους προκατόχους τους κρίνεται αρκετά σύντομη. Τα γραφικά του Crysis θα γράψουν ιστορία για ακόμη μια φορά, εξαιτίας της τεράστιας λεπτομέρειας και δυναμικής που διαθέτουν.ν Από την πλευρά του το Dead Space έχει ένα πρόσθετο co-op mode, που αφαιρεί σίγουρα πόντους από την ατμόσφαιρα, προσθέτει όμως μπόλικα ποντάκια στη δράση και στο replayability. Αρκεί να μη μοιάζει στο multiplayer του Mass Effect 3, βέβαια, γιατί τότε μάλλον γίνεται πάλι πολύς ντόρος για το τίποτα. 



Το πιο μεγάλο hit της EA, απ' ότι φαίνεται στην τελική αποτίμηση, είναι το Sim City, που δείχνει πολλά υποσχόμενο. Με νέα μηχανή γραφικών, νέα στοιχεία στο gameplay και την προσθήκη multiplayer, όλα δείχνουν πως η σειρά θα αναβιώσει τις παλιές χαμένες πλην “ηλιόλουστες” μέρες της! Όλα δείχνουν επίσης, πως όσοι είστε fans, θα χρειαστείτε αναβάθμιση...παρότι η σειρά μας έχει συνηθίσει σε optimized κυκλοφορίες.


Τέλος η Criterion επιστρέφει με το reboot του όχι και τόσο καλού NFS: Most Wanted. Ο νέος τίτλος φέρει αέρα Burnout σε ακόμα μεγαλύτερες δόσεις, μιας και δεν περιλαμβάνει ανοιχτά περιβάλλοντα και φαρδιές λεωφόρους, όπως το Hot Pursuit, αλλά περισσότερο urban σκηνικό. Προφανώς οι ακόμα περισσότερες καταστροφές και το καθιερωμένο Autolog, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού.


Could Ubi..loved!
Το αγαπημένο μου conference με διαφορά, ήταν αυτό της Ubisoft. Εκτός του ότι έπαιξε το επικοινωνιακό κομμάτι πιο σωστά από τους υπόλοιπους (θεά η introducer), σχεδόν όλοι οι τίτλοι που παρουσίασε (ακόμα και αυτοί που δεν ήταν για PC), είχαν μεγάλο ενδιαφέρον ενώ υπήρχαν και εκπλήξεις.

Το conference ξεκίνησε με το Far Cry 3, που δείχνει να διαθέτει σενάριο και να στηρίζεται σε αυτό, κάτι που έλλειπε από τον προκάτοχο του σε έντονο βαθμό. Με μια πρώτη ματιά ο τίτλος μοιάζει με μια από τα ίδια. Η προσέγγιση όμως του ανοιχτού περιβάλλοντος και της sandbox αίσθησης, θα αποδίδεται πιο ολοκληρωμένα μέσα από το gameplay. Αυτό τουλάχιστον υπόσχονται τα πρώτα trailers. Για το αν αληθεύει κάτι τέτοιο βέβαια, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζήσουμε αυτή την αίσθηση παίζοντας πραγματικά το game και όχι βλέποντας videos. Εν αναμονή λοιπόν...


Ο τίτλος-σημαία της γαλλικής εταιρίας ήταν βέβαια το Assassin's Creed III, με τον καινούργιο ήρωα της σειράς, Connor, να δείχνει τα νέα του όπλα, νέες ικανότητες και εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων και άγριων ζώων. Το αστικό τοπίο έχει δώσει τη θέση του στην άγρια φύση της ακατοίκητης Β.Αμερικής. Κάποιες κινήσεις και προσθήκες είναι πολύ εντυπωσιακές, με το ταχύ πέρασμα του ήρωα από το ένα κλαδί στο άλλο, να υπόσχεται ομαλότητα και συνέχεια στη δράση. Βέβαια, υπάρχει και αυτή η στιγμή στο trailer, με τον προαναφερθέν ήρωα να εφορμεί με ορμή και τόλμη σε ένα ολόκληρο στράτευμα μουσκετοφόρων και να βγαίνει... αγρατζούνιστος! Χμμμ... Είπαμε “ηρωοοκεντρικότητα”, αλλά όχι κι έτσι...


Η έκπληξη όμως ήρθε από το κατασκοπικό Watch Dogs. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα του Deus Ex: Human Revolution με κάτι από Alpha Protocol. Κοινώς κατασκοπεία, sneak δράση, πληθώρα επιλογών και πιθανότατα κάποια RP στοιχεία μέτριου βάθους. Το μόνο που απομένει να δούμε είναι αν το gameplay θα προσφέρει εναλλακτικές προσεγγίσεις του κάθε objective ή αν θα κατακλυστούμε για ακόμα μια φορά από την απόλυτη γραμμικότητα της εξέλιξης. Το story προς το παρόν υπόσχεται πολλά, αν και είναι κομματάκι νωρίς. You better watch the Watch Dogs!


Από κει και πέρα...
Η αλήθεια είναι πως το top σημείο για το μεγαλύτερο κομμάτι του ειδικού τύπου, ήταν το Wii U της Nintendo. Η νέα κονσόλα που έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν, έχει αρκετές νέες δυνατότητες, ενώ αυτή τη φορά συνοδευόταν από αρκετούς τίτλους. Το gameplay με την προσθήκη του Wii U Controller, δίνει σίγουρα τροφή για πειράματα στους developers, να κατεβάσουν νέες ιδέες, αλλά την πιο μεγάλη σημασία διατηρεί η αποδοχή του από το κοινό. 


Η Microsoft από την άλλη μεριά επιχείρησε να ακολουθήσει τα βήματα της Nintendo με το Smartglass. Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει την από κοινού χρήση ενός οποιουδήποτε smartphone ή tablet, για την αποστολή ή παραλαβή feedback από και προς το game που παίζετε στο Xbox. Με λίγα λόγια, αυτό που έκανε η Nintendo με τη νέα της κονσόλα, το κάνει η Microsoft με το κινητό που έχετε ήδη σπίτι. Έξυπνο σαν marketing, αξίζει να δούμε και αν θα λειτουργήσει στην πράξη ή είναι απλά μια φούσκα.

Οφείλω να ομολογήσω πως ο πιο πολλά υποσχόμενος τίτλος είναι ένα Playstation 3 exclusive game. Πρόκειται για το Beyond: Two Souls της Quantic Dream που το ευρύ κοινό των κονσολών γνώρισε από το Heavy Rain. Οι pc gamers, σαφώς την γνωρίζουν για το εξίσου υψηλής ποιότητας (και ανάλογου gameplay) Fahrenheit και το πιο παλιό Omicron: The Nomad Soul. Το σενάριο του παιχνιδιού αφηγείται την ιστορία της Jodie Holmes, την οποία υποδύεται η γνωστή ηθοποιός Ellen Page. Σε ένα απόλυτα ατμοσφαιρικό σκηνικό θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ιστορία μυστηρίου, τρόμου και μεταφυσικών φαινομένων, συνοδευόμενο από παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και τον ιδιαίτερο χειρισμό που διέπει όλα τα games της εταιρίας. Δυστυχώς δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για pc version, αλλά αν κρίνω από το Heavy Rain, μας βλέπω...συννεφιασμένους!


Το καλύτερο το κράτησα βέβαια, για το τέλος. Πρόκειται για το game που για κάποιο λόγο ξέφυγε από πολλά μάτια του ειδικού τύπου και είναι πραγματικά μοναδικό σαν ιδέα και υλοποίηση. Το The Unfinished Swan ξεκίνησε σαν πτυχιακή εργασία φοιτητών και κατέληξε ολόκληρος τίτλος, διαθέσιμος στο PSN. Παρακολουθήστε αρχικά το παρακάτω trailer, μιας και τα λόγια είναι περιττά και μάλλον είναι κρίμα να spoilarιστεί αυτή η εμπειρία.


Όπως καταλάβατε, ότι και να ειπωθεί θα είναι ελάχιστο για αυτό το μικρό διαμάντι. Πρόκειται για την απόλυτη εμπειρία εξερεύνησης με μοναδικό και ιδιαίτερο art style. Σημειώστε ότι θα υποστηρίζεται και το Playstation Move, οπότε μεταφράστε ότι είδατε πιο πάνω με το ειδικό χειριστήριο. Πρώτα το The Journey, ύστερα το The Unfinished Swan... Όταν το κακό τριτώσει, με βλέπω να αγοράζω τη μαύρη κονσόλα της ακατονόμαστης ιαπωνικής!

Παρακάτω ακολουθούν τα σημαντικότερα games της έκθεσης που θα κυκλοφορήσουν για PC και δεν αναφέρθηκαν στα major Press Conferences.

    




 

Easter Egg!!!




No comments: